Gevoelige perioden van de pup

Hier vindt je het schematisch overzicht van de gevoelige perioden van de pup. 
 
Wij onderscheiden in een jonge hondenleven vier belangrijke perioden. 1eerste tot de 3 week: periode van slapen, eten en groeien. 3de tot de 8ste week: inprentingsperiode. 8ste tot 12de week: socialiseringsperiode. Opdoen van veel ervaringen en behendigheden. 12de tot 16de week: rangordeperiode.
 
Inprentingsperiode. Alles wat je pup in de komende periode gaat leren en ervaren, is van groot belang voor de rest van zijn leven. Wat door de pup positief beleefd wordt, zal hem de rest van zijn leven bekend voorkomen. Pups die in deze periode te weinig mensen hebben gezien vertonen vluchtneigingen of angst agressie gedrag bij het zien van vreemden. Vaak zien we dat bij pups die geboren worden op een boerderij of bij grote fokkers. Inhalen van de inprentingsperiode is niet mogelijk.                Gemiste kans voor u en uw pup.
 
Socialiseringsperiode. In deze periode staat u pup heel erg open voor nieuwe indrukken. Hij leert razendsnel en onthoudt alles wat hij ervaart is bepalend voor de rest van zijn leven. Dat betekent dat u nu gebruik zult moeten maken van alle mogelijkheden van deze zeer gevoelige periode. Vergeet niet de jeugd van je pup is slechts kort. In deze periode zal je pup moeten leren hoe de wereld in elkaar zit. Alles wat je nu aan je pup leert, is een positieve bijdragen aan je wederzijdse band voor de toekomst. Neem de pup overal mee naar toe. Laat hem wennen aan geluiden en verkeer. neem hem mee na de bossen en laat hem spelen, eventueel ook met andere honden. Alle geluiden, bewegingen, geuren enzovoort waarmee hij in deze periode kennismaakt, zal de pup later als normaal beschouwen. Laat u daarentegen de pup in zijn eerste drie maanden niet met andere honden spelen, dan zal hij daarna nooit frank en vrij met hen omgaan.
 
Rangordeperiode. Wie wordt de leider? Nu we gezien hebben dat de vorige twee perioden bepalend zijn voor de toekomstige mogelijkheden van de pup / jonge hond, komen we nu in een derde periode, de rangordeperiode. Deze rangordeperiode bepaald of de pup / jonge hond in het gezin zal blijven tot zijn natuurlijke einde. Een hond kan niet vooruit zien. Hij kan dus nooit een strategie bepalen. Mensen kunnen dat wel. U kunt bepalen hoe u zult handelen, hoe u zich moet opstellen in een bepaalde situatie naar uw pup / jonge hond toe. U heeft dus een grote voorsprong op uw hond. Dit geeft u echter op hetzelfde moment de plicht u op de hoogte te stellen hoe uw hond functioneert. Wanneer u niet een wordt met u hond, zal er een constant onbegrip tussen u beide blijven bestaan.
 
De oppermachtige roedelleider. Wanneer u onwetend uw pup opvoedt en slechts handelt als mens, is de kans erg groot dat er van de opvoeding van uw pup niet veel terecht zal komen. Uw pup zal volgens een oeroud overgeŰrfd patroon bezig zijn u de baas te worden en te eindigen waar u hem uiteindelijk zelf ongemerkt brengt. Hij zal verder door het leven gaan als de oppermachtige roedelleider.
 
Puppy/basiscursus. Tijdens de cursussen leert u uw hond begrijpen. U leert begrijpen hoe de leerprocessen werken en hoe u daarop kunt inwerken. U leert tijdens de cursus heel veel over lichaamstaal en gedrag, zodat u leert herkennen wat uw hond doet, waarom hij dat doet en hoe u dat gedrag kunt be´nvloeden en/of sturen.