Brucellose. Hondenziekte.

Brucellose. (hondenziekte)
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt dierenartsen in Nederland alert te zijn op het opduiken van de hondenziekte brucellose. Tegen deze ziekte, die onder andere zorgt voor ernstige rugklachten, bestaat geen therapie. Honden die zijn besmet, krijgen daarom een spuitje. Brucellose is een infectieziekte bij zoogdieren die wordt veroorzaakt door Brucella, een bacterie. Er zijn verschillende soorten Brucella.De NVWA heeft bekendgemaakt dat de bacteriesoort Brucella caniskort geleden bij meerdere honden in één hondenfokkerij in Nederland aangetroffen. De NVWA wil niet bekendmaken om welke fokkerij het gaat, alleen dat het gaat om een 'professionele fokker' met 'enkele tientallen honden'.Alle honden onderzochtDe NVWA heeft alle aanwezige honden op de fokkerij onderzocht. Daarbij is aangetoond dat de infectie zich heeft kunnen verspreiden tussen verschillende groepen, rassen en geslachten. Ook enkele nakomelingen die nog in de fokkerij aanwezig waren, bleken geïnfecteerd.

Bij mensen uit de ziekte zich anders: meestal is er sprake van langdurige koorts. Vaak komen daar klachten bij als hoofdpijn, vermoeidheid, lusteloosheid, zweten en gewrichtsklachten. Brucellose is met antibiotica te behandelen, maar als dat niet tijdig gebeurt, kan een chronisch ziektebeeld ontstaan. Het risico dat Nederlanders de ziekte krijgen van hun hond is evenwel heel klein, meldt de NVWA: ‘Tot op heden zijn er geen meldingen van besmetting bij mensen in Nederland, ook niet bij mensen die intensief contact hadden met besmette honden.