Nieuws.

TWEEDE KAMER NEEMT MOTIE AAN TEGEN IMPORT ‘GEZELSCHAPSDIEREN MET SCHADELIJKE KENMERKEN’
 
Op 7 december jl. nam de Tweede Kamer een motie van kamerlid Wassenberg (PvdD) aan, die de overheid verplicht te onderzoeken hoe de handel in en import van gezelschapsdieren (honden) met schadelijke kenmerken zoals extreem korte snuiten, te kleine schedels of afwijkingen in het skelet, verboden kan worden. De Raad van Beheer heeft de Kamer opgeroepen tegen de motie te stemmen. Gelukkig nam de kamer deze motie aan!
 
Een hond is een gezinslid, geen ding.
In Spanje is een nieuwe wet van kracht, waardoor huisdieren geen ‘huisraad’ meer zijn, maar officieel gezinslid. Wat dat betreft loopt Nederland achter op Spanje, maar ook op bijvoorbeeld Frankrijk en Portugal waar dergelijke wetten al gelden. Bij ons heeft de hond dezelfde status als de bank of de schemerlap: hij is een ‘ding’ dat samen met de boedel verdeeld wordt. 
 
Kan een hond vogelgriep krijgen?
In Nederland vindt momenteel een enorme uitbraak van vogelgriep plaats die al enkele maanden duurt. Het is naar verluidt de heftigste ooit in Europa. In verband met deze uitbraak wordt geadviseerd om goed op te letten dat je hond geen kadavers van vogels of pluimvee te pakken krijgt, maar ook dat hij geen poep van bijvoorbeeld zwanen of ganzen eet.