Honden aangelijnd?

Wat betekent een aangelijnde hond?
Het is eigenlijk heel simpel, maar een aangelijnde hond betekent een hond die aan de lijn wandelt. Honden die aan de lijn lopen doen dat niet zomaar. Het is of verplicht of er is een reden specifiek voor de hond die je op dat moment tegenkomt. Waarom moet je e en hond aanlijnen? Er kunnen zoveel redenen zijn waarom je je hond moet aanlijnen. Veel mensen denken dat, omdat hun hond zo goed opgevoed is, hun hond wel los kan lopen. Toch zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. En die staan nog los van de boete die je kunt ontvangen omdat je hond los loopt op plekken waar hij niet mag loslopen. Redenen om je hond aan te lijnen kunnen zijn:
Sommige kinderen en volwassenen zijn bang voor honden en vooral voor loslopende honden. Loslopende honden kunnen een gevaar vormen voor het verkeer; omdat ze impulsief en instinctief kunnen reageren. Het is verplicht in (sommige) wandelgebieden, gemeentes en situaties om je hond aan te lijnen. Omdat je ziet dat iemand anders de hond heeft aangelijnd. Omdat je hond niet goed kan omgaan met andere honden, reageert op auto‘s, kinderen en ga zo maar verder. Wanneer jouw hond aangelijnd is voorkom je discussies, omdat het duidelijk is (in sommige situaties) wie er verantwoordelijk is voor (het gedrag van) de hond. Je hond luistert niet goed of nauwelijks. Reageert op katten of andere (huis)dieren. Omdat honden schade kunnen brengen aan het milieu en de natuur. Omdat het wild de dupe wordt/is van loslopende honden. Hond vertoont gedragsproblemen. Het hebben en houden van een hond is jouw eigen verantwoordelijkheid (!)Omdat je hond een enorm jachtinstinct heeft en dus overal op reageert. Omdat je zijn ontlasting moet opruimen en dit moeilijker kunt doen als de hond los is (zeker als ze verder weglopen)Enzovoort. Mogen honden buiten de bebouwde kom loslopen?
Op de meeste plekken mogen de honden, buiten de bebouwde kom wel loslopen. Wel kunnen er (natuur) gebieden zijn waar je hond niet los mag. Houd hier rekening mee en lijn je hond netjes aan. In de meeste gevallen is een aanlijnplicht dan ook vermeld. Daarnaast kun je de losloop gebieden ook aanvragen bij jouw gemeente. De hond toch los laten lopen in een aanlijn (natuur) gebied.
Elk jaar weer zien boswachters het gebeuren, doodgebeten ree kalfjes, opgejaagd wild, biggetjes die worden aangevallen en ga zo maar door. Wanneer je in een gebied loopt waar je hond aangelijnd moet zijn is het volledig jouw verantwoordelijkheid wanneer je hem loslaat. Naast het feit dat je kans hebt op een boete, die wanneer er achter wild aangejaagd wordt kan oplopen tot honderden euro’s, is er ook nog een kans op schade aan jouw hond, door bijvoorbeeld moederzwijnen die hun biggetjes beschermen. Wanneer je in het bos loopt ben je te gast. We maken deel uit van natuur en zullen dus moeten samenwerken om het goed te laten verlopen. Wanneer je een honden- en/of natuurliefhebber bent, is het belangrijk om je realiseren dat jouw hond (jachtdier) nogal wat kan veroorzaken in het bos bij bijvoorbeeld de prooidieren. Vergeet niet dat jouw hond een dier is, hoe goed getraind hij ook is. Jij weet dat, maar andere dieren weten dat ook. Houd rekening met elkaar en met de natuur! Gemeentelijke APV
APV staat voor Algemeen Plaatselijke Verordening. Dit betekent dat elke gemeente daarin de regels kan opnemen over honden. Regels kunnen zijn, waar lijn je je hond wel en niet aan. Bij de gemeente kun je opvragen waar de losloop gebieden bij jou in omgeving zijn. Op deze plekken mogen alle honden in principe loslopen, ongeacht welk ras. Alleen het is wel, zoals al eerder vermeld staat, jouw verantwoordelijk. Het is dus van belang dat jij je hond onder controle houd en er voor zorgt dat hij geen schade en overlast veroorzaakt. Het is dus heel belangrijk dat jij je hond ook goed getraind hebt wanneer hij los van de lijn is. Omdat je dan in feite geen’vat’ meer hebt op zijn gedrag. Ik kom een hond tegen die aangelijnd is, wat moet ik doen?
We hebben het vaak over het hebben van regels en grenzen voor onze honden, maar wat mij betreft geldt dat ook voor ons als hondeneigenaren. Wanneer jij in een (losloop) gebied loopt zal je altijd rekening moeten houden met elkaar. We spreken dan over hondenetiquette. We zijn op een openbare plek en het is jouw verantwoordelijkheid om van je hond een sociale en vriendelijke hond te maken die goed luistert. Wanneer je dus ergens wandelt met je hond is de regel dat je rekening houd met elkaar.
 
Waarom lopen (andere) honden aan de lijn?
Er kunnen heel veel reden zijn waarom andere honden aan de lijn lopen, redenen kunnen zijn omdat de hond: Niet kan loslopen omdat hij dan wegloopt (bijv. alleen maar jaagt)Herstellende is van een operatie. Ziek is Geblesseerd is. Gewond is. Loops is. Angstig. Ongewenst gedrag vertoont ten opzichte van andere honden(teveel) Jaagt. Getraind (heropgevoed) wordt. In dienst is, bijvoorbeeld een buddy hond, geleidehond etc. Paniekerig is. Net nieuw bij zijn eigenaar is. Wegloopt. Reageert op harde geluiden (die op dat moment aanwezig is)Gewoon aan de lijn loopt (simpelweg niet meer dan dat)Aangelijnd is op de plekken waar dit in principe verplicht is. Oud is (weinig behoefte aan spelen bijv.)Onzeker en bang t.o.v. andere honden. Best op zichzelf is en niet zoveel met andere heeft. Het rustig aan moet doen (dus even niet of nauwelijks mag spelen bijvoorbeeld)Aan het kalmeren is aan de lijn (sommige worden even aangelijnd om rustig te worden)Een verantwoordelijke hondenbaas!
Hoe je het ook went of keert, jouw hond is een dier! Dieren zijn instinctief en kunnen dus instinctief reageren. Zelfs honden die goed getraind zijn kunnen soms dingen doen die gewenst zijn. De reden daarvan kan verschillen. Als je hond ongewenst gedrag veroorzaakt ben jij in welke vorm dan ook daar (mede) verantwoordelijk voor. Honden lopen maar zelden zomaar aan de lijn, zoals je in het bovenstaande lijstje wel kunt lezen. Wat kun je doen om je andere mensen en honden te helpen die hun hond hebben aangelijnd of honden die aangelijnd zijn? Lijn jouw hond ook aan. Maak ruimte voor de persoon met hond die willen passeren. Je kunt bijvoorbeeld in de berm gaan wachten, je hond afleiden etc! Vraag aan de desbetreffende persoon of jij ook je hond moet aanlijnen (dan hoor je vanzelf wat de bedoeling is)Leer je hond dat hij niet zomaar op alle (on aangelijnde) honden afvliegt. Wees je bewust van de plekken waar je hond wel en niet los mag – als je hond niet los mag, maar jij hebt hem wel loslopen, zal je hem moeten aanlijnen. Dat is immers verplicht. Zeker bij het passeren van andere honden! Wees je er van bewust dat honden nooit zomaar aan de lijn zitten > zoek het dus ook niet op, zeker wanneer er sprake is van gedragsproblemen. Leer je hond voorbij andere honden te lopen die aangelijnd zijn. En boven alles! Houdt rekening met elkaar, heb respect voor elkaar en toon begrip. Je weet niet waarom de hond aangelijnd is. Het is een kleine moeite om je hond even onder controle te houden. Mijn hond doet niks!
Ja maar, mijn hond doet niks hoor! Hij kan gewoon los lopen. Dat zal wel, maar heb je wel eens bedacht dat niet alle honden niks doen. Het feit dat jouw hond goed luistert is super fijn, dat is zeker waar! Maar je weet niet waarom die andere hond aangelijnd is. Wat nu als jouw, goed luisterende en gedragende hond op een hond afloopt (aangelijnd) die niet met andere honden overweg kan? De mensen die deze hond hebben ervaren op dat moment al een probleem en hebben de hond niet voor niets aangelijnd. Het feit dat die hond ‘probleem’ gedrag vertoont is niet jouw verantwoordelijkheid. Maar het is wel jouw verantwoordelijkheid om rekening met elkaar te houden.
 
Een hond die in dienst is
Er zijn honden die in dienst zijn, denk bijvoorbeeld aan geleidehonden of buddy hond. Houd er rekening mee dat deze honden een functie hebben. Ze helpen andere mensen! Een buddyhond is bijvoorbeeld een hond die steun geeft aan volwassenen en kinderen met een handicap of een stoornis zoals PTSS bijvoorbeeld. Deze hond kunnen niet gestoord worden of uit hun focus gehaald worden door jouw hond. Houd hier alsjeblieft rekening mee. Om vervelende situaties te voorkomen. Dat is niet alleen in het belang van de hond, maar in dit geval juist ook in het belang van de persoon (die niet voor niets) een buddy/geleide hond heeft. Sommige mensen zijn bang voor honden
Je kunt het je misschien niet voorstellen, als echte hondenliefhebber, maar, echt waar, er zijn mensen bang voor honden. Om wat voor reden dan ook. Houd er dus rekening mee dat mensen die niet met een hond lopen ook bang zouden kunnen zijn. Als medemens is het dan wel net zo aardig om er even voor te zorgen dat jij je hond onder controle houdt. Desnoods laat je hem even zitten, lijn je hem of doe je iets anders om te voorkomen dat je hond naar iedereen toe loopt. Hoeveel geef jij om jouw hond?
Veel hondeneigenaren zijn gek van (andere) honden. Zo gek als jij bent op jouw hond, zo gek zijn de meeste anderen ook op hun hond. Jij kunt je wel voorstellen dat zij ook het beste willen voor hun hond. Dus waarom geen rekening houden met elkaar?
 
Anniek wendt. https://aniekwendt.nl/