Leiderschap

 
Leiderschap het is zo’n mooi woord.
Leiderschap is iets wat iedereen leren kan?
 
Het grappige is dat de woorden die wij associëren met leiderschap in de natuur allesbehalve teken van leiderschap zijn maar van "volg schap”. In de hondenwereld hoeft een roedelleider zichzelf niet te profileren, iedereen voelt dat het de leider is!
Een echte roedelleider heeft geen dominante energie maar juist een energie die ruimte biedt aan alle andere in zijn roedel. Een hondenroedel laat je feilloos zien waar je talenten liggen en waar niet, maar belangrijker nog, ze geven je ook aan welk gedrag authentiek is voor jou en welk gedrag dat niet is. Zij zien vaak eerder dan wijzelf wat past en wat niet.
 
Ze maken zich niet druk over uiterlijk, positie of situatie.
Ze vertrouwen op de natuur en op hun weg.
Zij zijn de werkelijke leermeesters.
Zij laten ons ervaren waar ons talent ligt en waar we dus aandacht aan mogen schenken.
 
Typerend is dat je op een natuurlijke manier leiderschap kunt aanleren. Als je dat goed aanleert dan luistert je hond met plezier na je, zonder enige vorm van dwang. Bij goed leiderschap gaat iedere hond luisteren. Je zult verbaast staan over de resultaten die je samen met je hond in korte tijd kunt behalen. Honden zijn slim, ze kunnen hun gedrag heel goed koppelen aan de consequentie van zowel positief als negatief gedrag. Daarnaast leer jij je hond zelfbeheersing; een belangrijk onderdeel in het luisteren van je hond waar helaas nog veel te weinig aandacht aan wordt besteed.
  
Welke methoden.
Ik hoor collega’s spreken over vernieuwde methodes, of welke methodes allang achterhaald zijn. Maar wat wordt er nu eigenlijk mee bedoeld? En wie bepaalt er dat methodes achterhaald zijn of weke methoden de beste zijn? De ene deskundige zegt zo, de andere deskundige zegt zus. Uit het ene onderzoek blijkt dit, uit het ander onderzoek weer dat. Mijn manier van werken gaat dan ook niet over welke methode maar hoe mensen hun hond het beste kunnen opvoeden. Mensen en honden zijn er in allerlei soorten en maten en persoonlijke kunnen sterk van elkaar verschillen. Door te kijken waar hond en de baas behoefte aan hebben, kom je tot een oplossing. De enen hond (en baas) heeft meer duidelijkheid nodig dan de andere hond. Een hond die de andere wil aanvallen heeft een andere aanpak nodig dan een bange of onzekere hond. Waar ik altijd op zoek ben, is het herstellen van balans. "Samen in balans”, de kracht van leiderschap.
 
Opvoeding
Net als bij het opvoeden van kinderen geloof ik dat er altijd enige regels, grenzen en beperkingen nodig zijn. Iedereen moet immers leren tot hoever je kan gaan. Net zoals een moederhond dat aan haar pups leert. Loopt een pup te ver weg uit het nest dan pakt zij de pup op aan het nekvel en zet haar weer terug. Al moet ze dit soms tientallen keren herhalen, ze gaat door totdat de pup het begrepen heeft. Maar nee, dit gaat niet met grof geweld.
 
Gedragsproblemen.
Ik geloof niet in een methode waar iedereen zich aan een bepaalde methoden moet houden. Veel gedragsproblemen ontstaan door een verkeerde verhouding tussen de baas en hond. Om gedragsproblemen te voorkomen moet uw hond lager op de rangordeladder staan dan u, uw partner en eventuele de kinderen of huisgenoten.
 
 
Voor vragen kunt u het contactformulier gebruiken.