De Hond

 
Mega-slokdarm bij honden is een aandoening waarbij voedsel en vloeistoffen zich ophopen in de slokdarm van de hond. Dit betekent dat het voer en de vloeistof niet in de maag van de hond terecht kunnen komen, wat er op zijn beurt voor zorgt dat de hond de inhoud van de slokdarm uitspuugt. In sommige gevallen kan dit leiden tot aspiratiepneumonie .
 
Maagproblemen hond Misselijkheid, knarsetanden, smakken, boeren, gras eten, kwijlen, een slechte eetlust of overgeven kunnen wijzen op een maagprobleem. Soms is de oorzaak duidelijk: de hond heeft bijvoorbeeld iets raars gegeten. Als de honden van de buren ook braken en diarree klachten hebben, zal er wel sprake zijn van een virus.
 
Bij de hond dient de milt als een opslagplaats voor bloed. Als ze een zware inspanning moeten leveren trekt de milt samen. Zo wordt extra bloed geleverd. Dus wel even oppassen met zware inspanning. En meteen melden als zich een trauma voordoet. Honden hebben twee nieren.
 
De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van het bloed, waardoor de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd worden. 
  
Dikke darm ofwel colitis bij honden wordt vaak veroorzaakt door een explosieve ontwikkeling van de bacterie-flora in de dikke darm. Deze bacterie-flora produceert grote hoeveelheden prikkelende stoffen, welke zorgt voor een irritatie en ontsteking van de darmwand. 
 
Blaas. De meest voorkomende symptomen van problemen met de blaas bij honden: 1. vaak en veel plassen; 2. veel aandrang; 3. meer drinken en plassen; 4. incontinentieklachten; 5. bloed bij de urine; 6. rode geslachtsdelen; 7. sterkruikende urine; 8. pijn bij plassen.
 
De dunne darm van je hond is een lang buis met veel plooien, waar het grootste deel van de vertering plaatsvindt. De voedingsstoffen moeten door de darmwand opgenomen worden. Dit is dus als het ware de scheidingslijn die zegt wat er al dan niet in het lichaam van je hond mag.
 
De lever van de hond is een belangrijk orgaan. De lever verwerkt namelijk alles wat je hond eet, drinkt en qua medicatie binnenkrijgt, zoals vaccins, antibiotica en middelen tegen vlooien en teken. De lever kan het daarbij best zwaar hebben en dat heeft vaak zijn uiting op de huid van je hond.
 
Hart. Bij dilatatieve cardiomyopathie (DCM) is het hart van de hond vergroot. Dit is een veel voorkomende hartziekte bij honden. De linker hartkamer trekt niet goed samen door een verzwakte hartspier. Het hart kan minder krachtig kloppen en er komt minder bloed in de bloedvaten.
 
Longen. Net als mensen kan longontsteking het moeilijk maken voor een hond om te ademen en kan het zelfs levensbedreigend zijn.De longen hebben longen en deze belangrijke delen van de lagere luchtwegen kunnen verschillende problemen ontwikkelen, waaronder longontsteking. Net als mensen kan longontsteking het moeilijk maken voor een hond om te ademen en kan het zelfs levensbedreigend zijn.
 
De luchtpijp van de hond is het best te vergelijken met een stofzuigerslang: een buis met harde ringetjes. Door de ringetjes is de buis stevig én makkelijk te bewegen. Er zijn twee aandoeningen van de luchtpijp die regelmatig voorkomen: de aangeboren te nauwe luchtpijp, en de op latere leeftijd verkregen afgeplatte luchtpijp.