Stress blokkeert het leerproces

Wanneer je hond gestrest, depressief of verdrietig is, verandert zijn gedrag.

Als baas is het belangrijk om deze signalen te leren herkennen, zodat je actie kunt ondernemen en deze negatieve gevoelens bij je hond te verlichten voordat dit tot ernstige problemen kan gaan leiden.

Zorg dat je hond in zijn natuurlijke behoeftes kan voorzien. Honden kunnen ook gestrest of depressief worden als ze geen uitlaatklep krijgen voor normaal hondengedrag. Laat je hond tijdens het wandelen snuffelen. De omgeving verkennen doet de hond met z’n neus, is een natuurlijke behoefte. Wanneer je hond z’n natuurlijke behoeftes mag ontwikkelen heeft dit op het gedrag een enorm positief effect. 

Gevoelens van stress, depressie en verdriet worden vaak veroorzaakt door perioden van verandering in het leven van je hond. Een verhuizing naar een nieuw huis, de toevoeging van een nieuw familielid zoals een baby of een nieuw huisdier, of het verlies van een eigenaar of metgezel, kan bij je hond gevoelens van angst en depressie veroorzaken.

Gevoelens van stress en angst kunnen ervoor zorgen dat je hond zijn interesse in eten verliest. Als je hond door voedsel gedreven nauwelijks geïnteresseerd is in het eten, is het belangrijk om goed op te letten. Stress en angst kunnen de oorzaak zijn.

Gewoonlijk is door stress veroorzaakte diarree van voorbijgaande aard en zal na enkele dagen verdwijnen.

Als je hond die volledig zindelijk is, binnenshuis begint te plassen en te poepen, kan dit een teken van stress zijn.

Dit zijn enkele voorbeelden van stress.