Pup zindelijk maken

De hond is van nature een zindelijk dier. Hij/zij zal de behoefte dus niet in het nest of in de directe omgeving ervan doen.
 
Zolang de pups nog te klein zijn om controle over hun sluitspier te hebben, zorgt de moeder ervoor dat het nest schoon blijft en eet ze alle ontlasting op. 
Vanaf 3-4 weken leeftijd gaan de pups voor het eerst zindelijk gedrag vertonen. Zij zullen, zodra ze wakker worden, van hun slaapplek vandaan kruipen om op afstand hiervan hun behoefte te doen.
 
Bij een goede fokker krijgt de pup de gelegenheid om deze aangeboren zindelijkheid te ontwikkelen. Als er genoeg leefruimte is voor de pups, zullen zij er gebruik van maken en hun behoefte "ver” van hun eet- en slaapplek doen. Het is erg belangrijk dat er in het nest al duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen een slaap- en ontlastingsplek. Door bijvoorbeeld als slaapplek een dekentje aan te bieden en als ontlastingsplek een krant. Wat ook erg belangrijk is, is de hygiëne in het nest. Door het nest goed schoon te houden, leer je de pups dat het niet normaal is om tussen je ontlasting te eten, slapen en spelen.
 
Als een pup buiten wordt neergezet, kan het zijn dat hij/zij "vergeet” wat hij/zij buiten ging doen. Alle nieuwe en interessante geuren en geluiden hebben de aandacht, waardoor de pup te gespannen is om buiten de behoefte te doen. Ook pups die krantzindelijk zijn, kunnen het buiten weigeren te doen, of door de spanning of