Advies

De eerste nacht. 3-7-2017
De eerste nacht(en) zonder de moeder kunnen voor de pup best moeilijk zijn. Neem van te voren contact op met uw buren om uit te leggen dat uw nieuwe pup de eerste nacht(en) mogelijk wat overlast kan geven. Dit voorkomt ergernissen. Zorg er ’s avonds voor dat de pup al redelijk moe is, maar stop met wilde spelletjes een half uur voor bedtijd. Leg de doek of knuffel uit het nest bij de pup. Een warme kruik in handdoeken kan ook helpen de nestsituatie te simuleren. Zorg dat de pup ’s avonds laat nog de kans krijgt om zijn of haar behoefte te doen. Om te voorkomen dat de pup zijn of haar nest moet bevuilen is het in het begin nodig de pup ook ’s nachts uit te laten. Bij de meeste puppy’s kunt u dit in ongeveer een week gaan afbouwen, ga iedere nacht iets later.
U kunt er ook voor kiezen om de pup de eerste nacht op de slaapkamer in de bench te laten slapen of bij de pup in de kamer te gaan slapen. In beide gevallen moet u dit gaan afbouwen in een enkele dagen. Zorg dat u de bench van de pup steeds iets meer naar de uiteindelijk gewenste plek verplaatst (per nacht een stukje in de goede richting). Of ga steeds iets verder bij de pup vandaan liggen. Ook nu mag u de pup eigenlijk geen aandacht geven tijdens eventueel janken of piepen, omdat u het gedrag op deze manier kan bevestigen. Maar omdat de overgang vaak erg groot is van het nest naar de nieuwe slaapplaats mag u de pup de eerste nachten wel geruststellen. Let op dat u hiermee niet te lang doorgaat, zo leert de pup namelijk dat hij door janken en blaffen aandacht krijgt. Zorg er in alle gevallen voor dat u overdag regelmatig het "alleen blijven” oefent zodat dit ’s nachts steeds makkelijker gaat. 
 
Advies. 30-06-2017
Er zijn allerlei middelen op de markt die tegen teken werken, maar denk hier wel over: gifmiddelen werken op vlooien en teken omdat ze het bloed van de hond innemen, en daar zit het gif in. Je hond heeft dus datzelfde gif in zijn lichaam, en denk er maar eens over na hoe sterk vlooien en teken zijn…Sommige teken zijn besmet met een bacterie (Borrelia Burgdorferi) en kunnen deze bij een beet overbrengen op mens en dier. Deze besmetting kan leiden tot de ziekte van Lyme. Als u de teek binnen 24 uur verwijdert, is de kans op deze ziekte echter klein. Meer informatie over de ziekte van Lyme leest u in de informatiefolder ‘Ziekte van Lyme’.Daarom is het zin vol uw hond te inspecteren, wanneer u in een gebied bent geweest waar teken aanwezig kunnen zijn. Hoe moet de teek verwijderd worden?

De teek kan makkelijk verwijderd worden met een speciaal tekenpen (drogist / apotheker)Verse knoflook en preparaten met knoflook. ( niet voor katten)Vers knoflook helpt niet alleen bij bestrijding van vlooien; het stimuleert tevens het, waardoor de hond infecties beter de baas kan. Ook stimuleert verse knoflook de leverfunctie en helpt het lichaam bij ontgifting op celniveau. Verder verlaagt de knoflook het bloedcholesterolgehalte en helpt het soms om kanker te bestrijden. De werking van knoflook tegen vlooien wordt als volgt verklaard: bij een dagelijkse toediening door het voer komt de knoflookgeur na een paar weken in het huidvet. Ook knoflook in poedervorm is effectief tegen vlooien, maar minder dan verse knoflook. Vlooien hebben hier een hekel aan. Uiteraard werkt knoflook niet tegen vlooien als je de hond wast met een vet-afbrekende shampoo.  Mariska Jansen, Dierenarts.
 
Advies. Petvital Verminex. 30-6-2017.
Dit zeer effectieve, gegarandeerd niet-giftige biologische beschermingsproduct ter vernietiging van alle soorten ongedierte (bijv. vlooien, teken, mijten) in de hondenvacht is zeer zuinig in gebruik (een paar druppels op de rug van het dier). Van organische plantaardige oliën, zonder chemische toevoegingen, huidneutraal en dermatologisch getest. Ook geschikt voor jonge dieren. Geschikt voor honden. Werkingswijze: Verminex werkt dehydratiserend (uitdrogend) op het ongedierte. Toepassing hond/kat: 1 x per week druppelsgewijs ca. iedere 2-3 cm van de staartwortel tot aan de schedel tegen de haren in direct op de huid aanbrengen. Het flesje hoeft maar minimaal ingedrukt te worden om de druppels toe te dienen. Bij grotere dieren extra nog 2-3 druppels in de okselholte geven.